Dementie

Haperend geheugen

Dementie is een aanduiding voor een aantal vormen van geheugenproblematiek. Elk type met zo haar eigen specifieke kenmerken. Een ziekte die diverse functies van de hersenen aantast. Naarmate de ziekte voortschrijdt, beperken afnemende cognitieve functies het dagelijks functioneren. Ook kunnen mensen met dementie steeds minder goed praten en bewegen en vinden er veranderingen in karakter en gedrag plaats. De achteruitgang en verlies van controle maakt dat mensen volledig afhankelijk van anderen en vaak bedlegerig worden.

De diagnose

Om dementie vast te stellen is er medisch onderzoek nodig. Een arts zal onder andere lichamelijk- en laboratoriumonderzoek doen. Aan de hand van heel veel vragen en tests zal er ook neuropsychologisch en psychiatrisch onderzoek plaatsvinden.  Ook beeldvormend onderzoek zoals MRI-scan en een eventueel liquor onderzoek behoren tot de mogelijkheden. Vaak is het mogelijk dat de onderzoeken op één dag plaatsvinden en dat de uitslag nog diezelfde dag volgt.

In verwarring

Degene die het proces doormaakt merkt zeker in het begin van het ziekteproces een duidelijke achteruitgang van het geheugen. Nieuwe dingen zijn steeds moeilijker te onthouden. Afspraken kunnen worden vergeten. Maaltijden kunnen worden overgeslagen. Vergeten waar naar toe men onderweg is of de weg kwijt raken in de buurt waar men al jaren woont zijn bekende verschijnselen. Herkenning van de eigen familie kan op den duur totaal verdwijnen. Daarvoor in de plaats komen vaak de herinneringen vanuit de vroege jeugd bovendrijven in het geheugen.

Als naaste 

Voor de omgeving van mensen met dementie, is het belangrijk te weten wat dementie met een mens kan doen. Welke veranderingen ondergaat uw dierbare?  Waarom vergeet hij of zij toch alles en vooral dat wat u zojuist nog hebt verteld? Waarom is hij of zij zo emotioneel, of misschien zelfs agressief? Een niet pluis gevoel? Wat doet de dementie van uw naaste eigenlijk met u?  Wat doet het met u als uw echtgenoot of echtgenote u niet meer lijkt te herkennen? Hoe voelt het als uw moeder denkt dat u haar moeder bent? Wanneer u al deze dingen begrijpt is het voor u misschien wat makkelijker omgaan met de soms wisselende stemmingen en de algehele slopende achteruitgang die de ziekte dementie met zich meebrengt.

Met onze kennis en ervaring reiken wij u van harte de hand om niet alleen voor uw geliefde te zorgen, maar ook om u als partner tot steun te zijn . Wilt u advies of overleggen met ons, neem dan contact op

info@seniorenzorgmakelaardij.nl 085-876 95 95