Jong en dementerend

http://www.dreamstime.com/stock-images-brain-aging-memory-loss-due-to-dementia-alzheimer-disease-medical-icon-group-color-changing-autumn-fall-image31489814Bij dementie denkt men al snel aan mensen op hoge leeftijd. Steeds vaker krijgen ook jonge mensen de diagnose dementie.  Voor het 65e levensjaar spreken we van een vroege vorm van dementie. Zelfs mensen van in de 20 kunnen getroffen worden door deze ziekte. Verbeterde diagnostiek waardoor de ziekte sneller op te sporen is maakt deel uit van het feit dat dementie ook op jonge leeftijd steeds vaker wordt gediagnosticeerd. Mensen die nog vol in het leven staan, een drukke baan hebben of nog midden in de kleine kinderen zitten, kunnen met deze diagnose worden geconfronteerd. Wanneer men teveel last krijgt van klachten en men professionele hulp zoekt, wordt vaak gedacht aan overspannenheid of een depressie. Verschijnselen lijken op psychiatrische aandoeningen, dit in combinatie met een jonge leeftijd brengt ook een arts vaak op een dwaalspoor. Gedragsveranderingen voeren bij jong dementerenden in eerste instantie vaak de boventoon, vergeetachtigheid speelt vaak nog niet zo’n grote rol.

De wereld op zijn kop

Zo jong, vol plannen en dan opeens is daar een diagnose die niemand op deze leeftijd had verwacht. Het ziektebesef is vaak zeker in het begin erg groot en men ziet opeens dat het uitzicht op de toekomst heel anders wordt dan was voorgesteld. Plannen moeten worden bijgesteld en er moeten opeens hele andere dingen worden geregeld dan men had gedacht om de toekomst leefbaar te maken.   Verwarring, verdriet, wat gaat er gebeuren, hoe gaat u  verder. Hoe verder met het werk, vertelt u  aan uw  omgeving welke diagnose u heeft gekregen? Er komt zoveel op u en uw naaste af.

Alles op een rij

In geval van dementie kan het goed zijn om eens het een en ander te bespreken en op een rij te zetten. Wij staan voor u klaar om onze kennis en ervaring met u te delen en u zo goed mogelijk te helpen in deze verwarrende tijd. Een casemanager kan u adviseren en ondersteunen. Bijvoorbeeld wat doet u met uw werk, hoe regelt u het met uw  werkgever en hoe vangt u het huishouden op naarmate deze bezigheden niet meer zo goed lukken?

De omgeving

Ook de naaste van degene met dementie heeft ondersteuning nodig, deze moet de rots in de branding zijn en kunnen blijven om zo lang mogelijk op alle fronten te kunnen bijsturen en te begeleiden. Ook bij deze op den duur zware taak, is ondersteuning onontbeerlijk. Natuurlijk zijn wij u en uw naaste graag van dienst bij alle zaken waar u voor komt te staan. Wij kunnen u op weg helpen en zeker zo belangrijk, kunnen wij u zo lang mogelijk veilig op weg houden.